Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Informē valdes priekšsēdētājs

Esam sagaidījuši jauno 2023.gadu – Tumšā truša gadu. Horoskops rāda, ka cilvēki 2023. gadā alks pēc miera, veselības, sirsnības un mīlestības. Zvaigznes sola labu gadu aktīviem un dzīvespriecīgiem cilvēkiem, bet nīkulīgu – vaimanātājiem un pasīviem dzīves vērotājiem. Ticēt tam vai nē ir katra personīga lieta. Tomēr kāds būs gads mums katram individuāli būs atkarīgs tikai un vienīgi no mums pašiem.

04.01. Pārtikas drošibas,dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā BIOR notika Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Valda Šmēliņa, direktores Daces Upenieces, BIOR direktora Aivara Bērziņa, Pārtikas un veterinārā ģenerāldirektora Māra Baloža, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktores Zandas Matuzāles un Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietnieces Antras Briņķes, un LBTU Veterinārmedicīnas fakultātes pārstāvja Ilmāra Dūrīša tikšanās, lai pārrunātu nozares aktualitātes 2023.gadā. Ilmārs Dūrītis un Aivars Bērziņš pastāstīja par LBTU vadības ieceri reformēt universitātes fakultātes, kam iebildusi Veterinārmedicīnas fakultāte un universitātes padome, kā rezultātā panākts, ka Veterinārmedicīnas fakultāte saglabās gan nosaukumu, gan savu statusu, kas ir būtisks profesijas izaugsmei un pastāvēšanai. Visi bija vienisprāt, ka fakultāte ar vairāk kā simts gadu vēsturi nevar un nav pieļaujams izsvītrot no specialitāšu saraksta. BIOR direktors Aivars Bērziņš pastāstīja par Āfrikas cūku mēra vakcīnas izstrādi Latvijā. Vakcīnas pētījumi ir veiksmīgi un atklāts tikai jautājums , vai tā ir arī izturīga ārējā vidē, lai to izmantotu meža cūku vakcinācijai. Bet PVD ģenerāldirektors Māris Balodis klātesošos informēja par situāciju ar Āfrikas cūku mēri Latvijā, kam sācies kārtējais vilnis, palielinoties pozitīvo gadījumu skaitam meža cūkām Latgalē un Vidzemē, bet Kurzemē slimošana ar Āfrikas cūku mēri vēl pat nav beigusies. Savukārt LVB pārstāvji kolēģus informēja par plāniem 2023.gadā iesaistīties vairākos projektos, lai realizētu Zemkopības ministrijas izstrādāto antimikrobiālās rezistences mazināšanas pasākumu plānu.

Sarunas pie apaļā galda- ZM VPD direktore Zanda Matuzāle,ZM VPD direktora vietniece Antra Briņķe, VMF pārstāvis Ilmārs Dūrītis, LVB valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš, BIOR direktors Aivars Bērziņš, PVD ģenerāldirektors Māris Balodis un LVB direktores Daces Upenieces foto

08.01. atzīmēsim LVB Goda biedra Pētera Miervalda Grīnberga 110 gadadienu. Pēteris Miervaldis Grīnbergs dzimis Viesītē. Mācījās Viesītes pamatskolā, pēc tam Jēkabpils ģimnāzijā. Pēc ģimnāzijas absolvēšanas 1931.gadā uzsāka darba gaitas Krustpils aptiekā kā farmācijas praktikants. 1936.gadā uzsāka studijas LU Veterinārmedicīnas fakultātē, bet paralēli studijām strādāja Lielajā Sarkandaugavas aptiekā. Pēc studijām Veterinārmedicīnas fakultātē 1941.gadā izturēja pārbaudījumus Farmācijas pārvaldē, iegūstot farmaceita palīga pakāpi. Taču darbu farmācijā neturpināja, bet uzsāka veterinārārsta darba pienākumus izmēģinājuma saimniecībā “Rāmava”. Ilgi strādāt profesijā neiznāca, jo 1943.gadā Pēteri Miervaldi Grīnbergu iesauca latviešu leģiona 19.divīzijā, kur izpildīja veterinārārsta pienākumus. 1944.gadā nonāca padomju gūstā, kam sekoja filtrācijas nometnes. Nonācis uz brīvām kājām Pēteris Miervaldis Grīnbergs sāka veterinārārsta darbu Abrenes apriņķi kā Tilžas zooveterinārā iecirkņa vadītājs un vienlaikus bija Balvu aptiekas pārvaldnieks. Padomju vara neatzina vācu okupācijas laikā iegūtus diplomus, tādēļ Pēterim Miervaldim Grīnbergam 1950.gadā atkārtoti bija jākārto Veterinārajā fakultātē nobeiguma pārbaudījumi. Pēc kuru nokārtošanas ,1950.gadā tika nosūtīts darbā uz Ogres un Madlienes zooveterināro iecirkni. Bet no 1954.-1957.gadam bija Limbažu rajona Liepupes veterinārā iecirkņa vadītājs. 1957.gadā Pēteris Miervaldis Grīnbergs tika iecelts par padomju saimniecības “Olaine” galveno veterinārārstu. Tomēr Grīnberga sirds aicinājums bija farmācija. 1961.gadā Pēteris Miervaldis Grīnbergs uzsāka darbu Latvzoovetapgādē par medikamentu daļas vadītāju, kur nostrādāja līdz 1968.gadam. No 1969.gada līdz aiziešanai pensijā 1983.gadam strādāja Republikāniskajā veterinārajā laboratorijā par veterinārārstu leikozoloģijas un hematoloģijas nodaļā. Pēteris Miervaldis Grīnbergs ir ņēmis dalību pie zāļu Mastisāns izstrādes.

Veterinārārsts Pēteris Miervaldis Grīnbergs

Noslēgusies decembra mēneša aptauja, kur vajadzēja atbildēt uz jautājumu “Vai savā praksē saskarieties ar zāļu trūkumu?”. 39% aptaujas dalībnieki norāda, ka nesaskaras ar zāļu trūkumu, bet 34% norāda, ka saskaras ar zāļu trūkumu. 18% aptaujas dalībnieki norāda, ka trūkst vakcīnas, bet 9% norāda, ka trūkst homeopātiskās zāles. Neviens no aptaujas dalībniekiem nenorāda, ka trūktu antibakteriālās zāles.

11.01. piedalīšos LOSP pārstāvju sapulcē, kur notiks tikšanās ar jauno Zemkopības ministru Didzi Šmitu.

Valdis Šmēliņš

LVB valdes priekšsēdētājs

0 Komentāri

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com